top of page

Wetenschappelijk Project is een onderdeel van STEAM dat 2 lesuren per week inneemt. 

​

​

Het Wetenschappelijk Project wordt, zoals de naam zegt, ingevuld met grote projecten die allemaal te maken hebben met wetenschappen waarbij we verschillende vakken integreren, zoals wiskunde, biologie, fysica, aardrijkskunde, techniek, engineering (iets leren ontwikkelen)... 

​

Momenteel werken we in de eerste graad per jaar aan drie grote projecten:

​

​

                                                                                - In het eerste jaar is dit textiel, het zonnestelsel en raketten.

 

                                                                                - In het tweede jaar krijgen rollercoasters, parachutes en kunststoffen onze volledige aandacht. 

​

​

​

Samen werken rond wetenschap

De hoofdintentie van Wetenschappelijk Project is dat de leerlingen probleemoplossende vaardigheden aanleren, wat vaak een ontbrekende vaardigheid blijkt in de 2de of 3de graad. De leerlingen worden dan geconfronteerd met een onderzoekscompetentie of een practicum waarbij een bepaald probleem onderzocht moet worden. Maar hoe moet je aan zo iets beginnen? 

Daarom starten we in de eerste graad met het uitwerken van problemen/projecten die in kleinere onderdelen verdeeld worden. Hierbij worden de leerlingen de probleemoplossende vaardigheid stap voor stap meester. 

​

Bij het onderzoeken van de praktische, maar ook van de theoretische delen, worden de leerlingen eerst ondersteund. Per les worden ze meer en meer losgelaten naar zelfstandigheid. Samenwerken, omgaan met onverwachte uitkomsten, redeneren over dagdagelijkse problemen, discussiëren, nadenken over andere meningen zijn cruciaal te behalen vaardigheden gedurende het lespatroon. 

Waar mogelijk worden projecten af en toe uit het klaslokaal gehaald. Bezoeken van musea, bedrijven, universiteit… staat daarom ook bij ons op het programma. 

​

Concreet kunnen we dus besluiten dat een leerling voor STEAM/Wetenschappelijk Project een enthousiaste leerling is die interesse toont op verschillende domeinen, die aan de slag wil gaan om problemen zo efficiënt mogelijk op te lossen en die hiervoor graag wil samenwerken met anderen, maar toch ook zelfstandig genoeg is om individueel even na te denken over een eigen uitwerking van een project. 

Bekijk zeker eens de foto’s om een globaler beeld te krijgen.

bottom of page